Casuta de turta
Aluatul se prepara conform retetei de turta dulce moale. Pe o hartie mai groasa desenam elementele casutei de turta dulce si le decupam. Intindem din aluat o foaie de 5-6 mm grosime, o punem pe o tava unsa si, dupa tiparul de hartie, cu un cutit bine ascutit, taiem elementele din care vom cladi casuta; 2 pereti mari (anterior si posterior), 2 pereti laterali, cele 2 parti ale acoperisului, 4 bucati gardul din jurul colibei, cosul, usa si figurinele pe care le vom plasa in jurul casutei (motanul, baiatul, fetita, vrajitoarea, copacii etc.).
Taiem golul ferestrelor, pe peretii corespunzatori. Coacem aceste parti, pana la auriu, in cuptor, la foc potrivit. inca fierbinti, le ungem cu ou batut si le lasam sa se raceasca pe o planseta. Controlam, dupa tiparele de hartie, daca nu au cumva nevoie de indreptari, presupunand ca s-au deformat la copt. Acoperim (pe dos) golul ferestrelor cu celofan rosu, pe care il lipim cu albus. Dupa ce s-au racit, decoram partile colibei cu glazura de albus, folosind cornetul, si straduindu-ne sa aplicam cat mai multe motive decorative traditionale (flori, inimioare, arabescuri etc.). Dupa ce s-a uscat glazura, trecem la montarea colibei, pe care o ridicam pe un suport adecvat (o placa din acelasi aluat pusa pe o scandurica de cca 40 x 40 cm).
Partile componente ale colibei se lipesc de suport cu albus, iar intre ele se fixeaza cu scobitori. Tot cu albus, lipim acoperisul peste peretii montati; folosim acelasi procedeu pentru horn, usa, gard etc.
Daca intentionam sa dam colibei un aspect de iarna, o decoram numai cu glazura alba (de albus), pe care o intindem pe tot acoperisul si o lasam sa curga peste margine, pentru a sugera turturi de gheata.